Kollégium

Kollégium - (volt Herman Ottó Középiskolai Kollégium)

Kedves Olvasó!

Üdvözlünk a Szent László ÁMK Kollégiumának honlapján!

Tanulóinknak a középiskolai évek alatt a kollégium válik a második otthonukká. Amíg az iskola főként az oktatás színtere, addig a kollégiumban a nevelés válik elsődlegessé. Ezt sajátos helyzetünk is megerősíti, hiszen katolikus intézmény vagyunk, amely céljának tekinti a katolikus keresztény értékrend kialakítását és átadását. Nem csupán elfogadható lakhatási körülményeket, szervezett délutáni és esti programokat, felzárkóztató, tehetséggondozó foglalkozásokat, sportolási lehetőségeket biztosítunk, hanem ezen felül megpróbáljuk „a lehetetlent”: családias légkörben élünk.

„A kollégium olyan, mintha egy család lennénk. Mindenki jóban van mindenkivel. Mindenki számíthat a másikra.” (B.R. kollégista)
Egyéni adottságaink teremtik meg ennek a lehetőségét.

„Nekem elsősorban abban a segített (a kollégiumi élet), hogy nyitottabbá váljak az emberek felé. Mióta kollégista vagyok, könnyebb új embereket megismernem.” (P.K. kollégista)

Kollégiumunk létszáma 70 fő.

–       Diákjaink kooperációs készsége lehetőséget teremt egy demokratikus intézmény lehetőségének kialakítására.

–       Mindehhez társul nevelőtanáraink szakmai rátermettsége, empatikus és támogató pedagógiai irányultságuk. Ezáltal biztosítani tudjuk, hogy egész életutat meghatározó közösségi élmények megszerzése mellett mindenki képességének megfelelően maximális teljesítményt nyújthasson mind tanulmányi téren, mind emberileg.

„Mindenki nagyon empatikus, segítőkész és kedves. Biztos, hogy itt nem fogja egyedül érezni magát az ember, mert itt mindenkire számíthat az ember.” (F.E. kollégista)

„A nevelőtanárok segítőkészek, ott segítenek, ahol tudnak és kedvesek nagyon. Ha valami problémánk van, hozzájuk nyugodt szívvel tudunk menni segítséget kérni.” (L.N. kollégista)

TÁJÉKOZTATÓ

Kedves Szülők!

Kérjük, ne vegyék tolakodásnak és fontolják meg alábbiakat! 

Kollégiumunk az intézményen belül működik, ami lehetővé teszi, hogy a tanulók tíz perccel a becsengetés előtt elindulva szobáikból, gond nélkül érkezzenek akár a nulladik órára is. Ez főleg a téli hónapokban jelent nagy könnyebbséget.

„Itt nem kell reggel kapkodni, szépen, lassan el lehet készülni és még reggelizni is tudunk minden nap. Egy nagyon hosszú fárasztó nap után nem kell buszozni, és még késő este tanulni sem kell, mivel arra itt a szilencium.” (F.E. kollégista)

„Azért jó, mert ha messze lakunk, nem jó minden reggel bejárni a suliba úgy, hogy ki sem aludtuk magunkat rendesen.” (L.A.kollégista)

A kollégium térítési díja a mindenkori étkezési norma.(A megfelelő dokumentumok és igazolások benyújtásával vehetők igénybe a kedvezmények.)
A kollégiumi térítési díj magában foglalja:
-a napi háromszori étkezést
-a fűtést, világítást, szállásköltséget, ágyneműhasználatot.

„Egy idő után rájöttem, hogy a kolesz ennél sokkal több! A mikor visszajövök egy nehéz nap után a suliból, akkor mindig van meleg ebéd és van kivel ennem. Itt a koleszban tökéletes időtöltés a tanulásra a szilencium. Tudnak segíteni a tanulásban és jól ismernek, szóval biztosan nem hanyagolom el azt.” (V.Zs. kollégista)


A tanulók részt vehetnek az intézmény által szervezett délutáni programokban, (szakkör, előadás, sporttevékenység) de szülői kérésre és engedéllyel természetesen a városban működő sportegyesületek, nyelviskolák foglalkozásain vagy egyéb rendezvényeken is.

A kollégium számos tehetséggondozó (informatika, internet használat naponta, hittan, tánc, sport) és felzárkóztató foglalkozást nyújt a tanulóknak, szaktanári korrepetálást biztosítunk a legkülönbözőbb tantárgyakból (fizika, matematika, kémia, angol, német, magyar nyelv-és irodalom, illetve igény szerint még mást is). A kollégiumban lehetőség nyílik a rendszeres testmozgásra, (saját konditerem, ping-pong, foci, kosárlabda, stb.).

A kötelező tanóra ideje alatt szaktanári segítséget biztosítunk.

Szívesen várjuk az érdeklődőket akár személyesen, akár egyéb módon!

Elérhetőségeink:

Kollégium telefonszáma: +36705019318

Sáfránné Jászberényi Márta (jaszberenyimarta@sztlaszlo.hu) +36705115400

kollégium-vezető

Miért jobb a kollégium a bejárásnál?
DIÁKOK

Mert a bejárás napi 2-3 órát vesz el a diák idejéből, így kevesebb jut a tanulásra, kikapcsolódásra, baráti kapcsolatok kialakítására. Az iskolák növekvő tananyaga, továbbtanulás tervezése esetén az erősödő felvételi követelmények maguk után vonják a délutáni szakkörökön, gyakorláson, fakultációkon, nyelviskolák óráin való részvételt, így gyakran előfordul, hogy csak este érsz haza fáradtan és másnapra még tanulnod is kell! A tanuláshoz szakszerű tanári és diáktársi segítséget biztosít a kollégium. A kollégiumból minden hétvégén (péntek délután) haza lehet utazni, így a családi, baráti kapcsolatok sem gyengülnek. 

„Legyél te is koleszos, hidd el, nem fogod megbánni!” (K.N. kollégista)

Mit biztosít a kollégium?

4-6 ágyas szobákban kényelmes elhelyezést (ágyneműt), teljes ellátást (benne napi három étkezést), tanulószobát tanári segítséggel. Minden lakónak van saját, zárható szekrénye és polca. Zuhanyzó, mosdó és WC a folyosó végén található.

„A szobatársaim nagyon aranyosak. Mindig szervezünk közös programokat.” (T.M. kollégista)

Az étkezést saját konyhánk biztosítja. Kollégiumunkban kialakított Klub-helyiség televízióval, Internet hozzáféréssel, projektorral. Sportolási lehetőségek kitűnőek: a sportköri és egyéb szabadidős sportfoglalkozások, foci, kosárlabda, csocsó , asztalitenisz. A Türr István Sportcsarnok, konditerem , sportpálya áll a diákok rendelkezésére. A hagyományos rendezvények előadások és kulturális programok, vetélkedők otthonossá, színessé teszik a kollégiumi közösségi életet melyek helyszínei: a Kelemen Márton Könyvtárterem ,a rendezvényterem, a kollégium udvara (sportpálya, szabadtéri konditerem) valamint a legnagyobb közös helyiség az ebédlő. 

„A kollégium egy kapu a felnőtt kor előtt, amely megtanít arra, hogy önálló legyek és a saját kis dolgaimat el tudjam intézni egyedül. Félig felnőttként élünk, nincsenek itt a szüleink, de vannak kedves segítségek, akik rávezetnek a megoldásra.” (K.Zs. kollégista)

 

Az oldal tetejére