EGYH-KCP-15-0519 PÁLYÁZAT

A támogatás összege: 1.600.000Ft.

Szakmai beszámoló:

EGYH-KCP-15-0519

A Magyar Katolikus Kulturális Hét programsorozatát 2015 őszén első alkalommal rendeztük meg Baján. A pályázat kiegészítve egyéb forrásokkal szélesre nyitotta a szervezők tevékenysége előtt a lehetőségeket. Törekvésünk az volt, hogy Baja és vonzáskörzete érdeklődő közönségének minden csoportját megszólítsuk. A programok 2015. november 6. és 2015. november 16. között zajlottak oly módon, hogy ezen idő alatt tíz eseményre került sor kilenc helyszínen.

  1. november 6.

A budapesti Fényszínház Jelenések című előadása a Belvárosi templomban

A Fényszínház három előadással várta a közönséget. A produkció egy megtérés története, amelyet az Úr imájával hoztak kapcsolatba a szerkesztők. Két teltházas és egy félházas rendezvényre került sor, összesen tehát körülbelül 600-650 néző csodálhatta meg a különleges zenei és fényhatásokkal kísért műsort, amely korunk nyelvén irányította a közönségben ülők gondolatait Isten felé.

  1. november 7.

A budapesti Jazz And More Gospel Kórus előadása

A bajai színházterem fogadta be a Jazz And More Gospel Kórus előadását. A kórus népszerű keresztény ihletésű darabokkal lépett fel. Az előadást körülbelül 300 néző tekintette meg.

  1. november 10.

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Érsek előadása Sík Sándor költészetéről

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Érsek előadás végigkalauzolta a hallgatók a 20. század szinte egészének történetén. Bemutatta Sík Sándor költészetének minden pályaszakaszát, azokat a szellemi hatásokat, amelyek érvényesültek a költő életművében, s azokat a küzdelmeket, amelyek szakadatlanul kísérték a piarista tanár és szerkesztő munkáját.

Az előadásra a bajai kultúrpalotában került sor, a közönség létszáma megközelítette a 300 főt.

  1. november 11.

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivőjének előadása a bajai Szent László ÁMK-ban

Papp Szabolcs kerekesszékben élő boldog családapa, akit élete során sok nehézségen segített át Istenbe vetett szilárd hite. Előadása során a hangsúlyt erre helyezte. Arra próbálta felhívni diákokból álló hallgatóságának figyelmét, hogy kerüljön bármilyen nehéz helyzetbe az ember, társaiba, családjába vetett bizalma és Istenhez forduló alázata átsegítheti a nehézségeken.

Előadása egyúttal szorosan kapcsolódott az Irgalmasság szentévéhez is.

  1. november 12.

Pályázatok és díjkiosztók a Szent László ÁMK-ban

A Magyar Katolikus Kulturális Hét programjai között fontos szerepet töltött be az a két pályázat, amelyre bajai iskolásokat hívtak meg a szervezők. Ezen a napon gyermekrajz pályázat lezárása történt, valamint középiskolás diákok által készített bemutatókat tekinthetett meg a közönség. Ezek a bemutatók a bajai katolikus templomok díszítő művészetét tárták az érdeklődők elé.

  1. november 13.

Márton-napi rendezvény

A Szent László ÁMK két évtizede szervezi a Szent Márton napjához kötődő ünnepséget Baja városában. Ebben az évben és ezen túl is arra fogunk törekedni, hogy az ünnepség a Magyar Katolikus Kulturális Hét központi rendezvénye legyen.

Az ünnepségen körülbelül 2000 fő vett részt.

  1. november 14.

Kórustalálkozó a Barátok templomában

Igen nagy érdeklődés kísérte a programsorozat utolsó előtti rendezvényét is, amelynek során a Pécsi Szeráfi Kórus, a bajai Szent Cecília Kórus, a bajai Szent László ÁMK kórusai mellett dr. Kosóczki Tamás orgonaművész lépett fel tanítványával együtt, aki jelenleg a Szent László ÁMK tanulója.

  1. november 16.

Bencze Ilona Jászai Mari-díjas érdemes művész előadása a Bácskai Kultúrpalotában

A művésznő „Hinni taníts, Uram!” címmel magyar költők Istenkereső költeményeit adta elő nagy sikerrel a zsúfolt nézőtéren helyet foglaló közönség előtt.

Az előadást körülbelül 300 fő tekintette meg.

Kérjük, mutassa be a projekt jelentőségét, eredményeit, utókommunikációját. Kérjük, térjen ki a jövőbeni tervek bemutatására is.

A Magyar Katolikus Kulturális Hét rendezvényein számításaink szerint közel 3800 fő vett részt. Ez azt jelenti, hogy a város és a város környékén élő közönség jelentős részét elérték a szervezők. A fiatalabbak és az idősebbek egyaránt találtak kedvükre való rendezvényt a programok között.

A kulturális hét eseményeinek finanszírozását a pályázati keretek stabilan biztosították, ezért szeretnénk a jövőben is megrendezni ezeket a programokat. A programok helyszínei és időpontja adottak a városban. A Szent László ÁMK jó kapcsolatokat ápol a bajai plébániákkal, ezért számíthatunk arra, hogy a belváros templomai a jövőben is színhelyet biztosítanak rendezvényeink számára. Ugyancsak jók a kapcsolataink a Baja Marketing KFT-vel, ami azért fontos, mert a KFT működtetésében üzememlő kulturális terek (Bácskai Kultúrpalota és Bajai Színházterem) nagy mértékben járultak hozzá a kulturális események színvonalas lebonyolításához.

A katolikus kultúra jelenléte folyamatos a városban, ehhez a folytonossághoz a Szent László ÁMK a pályázattól függetlenül úgy járult hozzá ebben az évben, hogy a kulturális hét keretein kívül dr. Bagdy Emőkét hívta meg két előadás erejéig. Az érdeklődés különlegesen magas volt, ami arról győzött meg bennünket, hogy 2016 őszén ismét érdemes megszervezni a Magyar Katolikus Kulturális Hét programjait.

Az oldal tetejére